yazacaklarım belki bilgi seviyesi bakımından biraz ağır kaçabilir çünkü karmaşık şeyler ama biraz farklı olsun istedim herşeyden her yazılandan...
şimdi size sabır ve şükürü bir fizikçi olarak bilimle tanımlamaya çalışacağım...
görelilik diye bişiy var fizikte kısaca açıklamaya çalışmak istiyorum..görelilik postülalarına göre hiç bir şey ışık hızından daha hızlı olamaz
der..ışık hızı ise 10^8 m/sn dir..yani 1 saniyede ışık 100000000 m yol gider...
ve bağıl hareket die bişiy vardır..mesela sen yürüyorsan karşıdan biri geliyorsa durduğun duruma göre karşındaki kişi olduğundan daha hızlı sana doğru yaklaşıo görülür...ama ışık böle diildir..ışıkta bağıl hareket yoktur...her zaman her gözlem çerçevesinde hareketinin hzı hep aynıdır..
ayrıca mesela bi uçak düşünün ışık hızıyla tepemizde dairesel hareket yaparsa yada ne biliim gidip gelirse işte o uçaktakki insanın saati bizim saatimize göre geri kalmış olur yere indiği zaman bunu gözlmleriz..uzunlukta böledir..havada giden bi uçağa yada hareket eden bi otomobile baktıımız zaman bize olduğundan daha kısa görünürler..neyse bunları geçelim..benim anlatmak istediim şu..bu etkiler zaman genleşmesi ve uzunluk büzülmesidir..bilirsiniz bi ikizler paradoksu vardır..hani dünyada jkalan ikjiz uzaydan gelene göre daha yaşlıdır..
neyse..
zuznluk ve zaman bağıl niceliklerdir.zaman aralıklarıda gözlemci ile gözlenen arasındaki bağıl hareketten etkilenir..zaman bağıl bir büyüklüktür ama zaman konusunda günlük yaşadıklarımız sonucunda elde ettiğimiz kaveramların aslında hepside yanlış diildir..
mesela zaman hiç bi gözlemciye göre geri gitmez yani belli bir noktada t1,t2,t3...zamanlarında oluşan olaylar dizisi heryerdeki tüm gözlemcilere göre aynı sırayı izler,fakat her olay çifti arasındaki (t2-t1),(t3-t2)...zaman aralıkları hep aynı olmayabilir...
aynı biçimde uzaktaki bi gözlemci nasıl hareket ediyorsa etsin,bir olayı olmadan önce yani-olayın yakınındaki bir gözelmci görmeden önce-olayı göremez...çünkü ışığın hızı sonludur ve sinyallerin "l" uzaklığına gidebilmesi için en az"l/c" kadarlık bir zaman aralığına gereksinimi vardır..yani c:ışık hzıdır..yani en hızlı ışık hzı ilede bi olay olsa bunu bile önceden göremiyoruz...bi süre geçmesi lazım çok kısada olsa...
buradan çıkan sonuç şu;geçmişteki olaylar farklı gözlemcilere farklı görünebilir ama geleceğe göz atmak mümkün değildir...
yani dua dostlarım geçmişte yaşadığımız şeyler bize farklı başkasına farklıdır..biz yaşadık çünkü hatalarımız olmuş olabilir..ama bizim hissettiğimiz gibi herkes aynı hissetmek durumunda diildir...bu bağlantıyı kurmaya çalıştım..bide bi olayı öncedn bilemeyiz..bunu allah sölüyor..bilimde ispatlıyor...bir olayı bilmemiz imknsız önceden çünkü olmayan bi olayı görmek mümkün diil...yani sabredip o zamanın geçmesini beklemekten başka çaremiz yok..sabır heryerde çok yardımcı diye düşünüyorum ve ben ne kaybediyorsam sabırsızlık yüzünden kaybediyorum...allah hepimize sabır versin inşallah..
umarım yazı yazıyım derken saçmalayıp sizi bunaltmamışımdır..sabırla okudğunuz için allah razı olsun..
bir fizikçi gözüyle sabır ve geçmiş..
(4 mesaj) (4 katılımcı)-
17 yıl önce gönderildi #
-
Bu bilgileri verdiğiniz için teşekkürler kardeşim.
17 yıl önce gönderildi # -
Bilgilerin için teşekkürler...
17 yıl önce gönderildi # -
evet sabır sabır:)
17 yıl önce gönderildi #
Mesaj gönderebilmek için giriş yapmalısınız.