günaydın dua dostlarım sizlere bir sorum olacak bu soru uzunzamandır aklımda idi birçok kişiye sordum ... oje sürmek günah mı? değil mi?çoğu değil dedi ama gecen gün halam aklımı kartıştırdı günah diyerek doğrusu ney arkadaşlar ....ben öyle oje falan pek sürmem yılda birkez sürerim oda özel bir gün falan olursda ...doğrusu ney bilirsem içim rahatlayacak küçük de olsa hata yapmak istemiyorum ... bana ne olur yardım edin aklım karışık :(
soru?(derya23)
(8 mesaj) (4 katılımcı)-
18 yıl önce gönderildi #
-
Kardeşim derya sizin biraz araştırdım şöyle bir yazı buldum inşaallah fayda görürsün.
Sual: Bazı bölgelerde kadınlar ayaklarına halhal denilen bilezik gibi bir şey takıyorlar. Bunları takmak ve sesini duyurmak caiz midir? Abdest alırken çıkarmak şartı ile oje sürmek caiz midir?
CEVAP
Kadınlara her türlü süs caizdir. Ancak yabancılara gösteremezler. Örtülü olarak takınabilirler. Ancak şıngırdatıp da halhal sesini duyurmak caiz olmaz. Bir âyet meali şöyledir:
(Gizledikleri [örtülü] ziynetleri bilinsin diye, ayaklarını [yere, birbirine] vurmasınlar.) [Nur 31]Dikkat edilirse, ayaktaki örtülü ziynet tabiri geçiyor. Yani ziynetlerin gizlenmesi gerekiyor.
Koldaki bilezikleri ve eldeki yüzükleri de göstermemek gerekir. Kolye, kına, sürme gibi diğer ziynetlerini de göstermemek gerekir. Âyetin başında buna da işaret edilmektedir.
Diğer süsler gibi oje de caizdir. Ancak yabancılara gösteremez. Altına su geçmeyeceği için abdest ve gusülde ojeyi çıkarmak gerekir.
18 yıl önce gönderildi # -
Aslında eğer abdestli iken oje sürülürse diğer abdestlerde çıkarmaya gerek yoktur diyor bütün hocalar ama ne kadar bilmiyorum tabi.Ama bu namaz abdesti için geçerli, gusül abdestinde çıkarmak gerekir. Bence dini çok zorlaştırmamak lazım, çünkü bazı kişler bazı şeyler yapmak zor geldiği dini görevlerden kaçıyorlar ama tabi herşeyi de olması gerektiği gibi yapmak lazım, o da ayrı.
recep kardeşim ben evliyim ve çalışıyorum ve parmağımda yüzüklerim var görmemeleri imkansız çıkarırsam eşim izin vermiyor çünkü o kadar pis nefisli insanalr varki aman bu bekar parmağında yüzük falan yok diyorlar eldiven falan da takamayız peki ne yapacaz. ayyyy benimde kafam karıştı
kardeşim cennet abdest alırken mutlaka ojelerin silinmwsi gerekiyor. Abdestin şartı mutlaka suyun deriye nüfus etmesi gerekir.
sağol recep abi allah razı olsun içim rahatladı ve doğruyu öğrendim dedim ya öyle pek sürmem sürsemde belli olabilecek rankleri pek kullanmam dikkat edilmezse fark bile edilmeiyor sürdüğüm renkler ama içim rahatladı bundan sonra çok dikkatli olacağım tekrar teşekkürler
Kardeşim pınar bu takı konusunda haklısın ama bu konuda fazla bilgim yok. Onun için sana detaylı bilgi veremem. Biz ilk önce Allahın bize farz ettiği ibadetleri düzgünce yapabilelim. İmanımızı kuvvetlendirelim. imanımız kuvvetlendiği zaman zaten böyle konuları kendi kendimize halledeceğiz inşaallah.
Peki Recep abi teşekkürler.
18 yıl önce gönderildi #
Mesaj gönderebilmek için giriş yapmalısınız.