Ebu Hureyre (ra) dan Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) : "Muhakkak hakları sahiblerine vereceksiniz. Hatta boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan kısas yoluyla hakkı alınacaktır." buyurdu. (Müslim,Birr 60; Tirmizî,Kıyâmet 2; İ.Ahmed II/235)
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) : "Müslümanın müslüman üzerindeki hakları altıdır : Ona rastladığın vakit kendisine selam ver. Seni çağırır, davet ederse icabet et. Senden nasihat isterse nasihat eyle. Aksırır da ALLAH'a hamd ederse teşmit et. (ALLAH sana merhamet etsin de.) Hastalanırsa kendisini dolaş. Ölürse (cenazesinin) arkasından git." buyurdu. (Ebu Hureyre (radiyallahu anhu)'dan; Müslim; ; Askalânî, Bûlüğü'l-Merâm 1466/1235)
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) : "ALLAH'ın rızası ebeveynin (ana-babanın) rızasında; gazabı da ebeveynin gazabındadır."buyurdu. (Abdullah İbni Amr (radiyallahu anhu)'dan; Tirmizî; Askalânî, Bûlüğü'l-Merâm 1485/ 1254)
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) : "Ya Resulullah, kendisine güzel sohbette bulunmama en çok hakkı olan kimdir?" diye soran bir kimseye üç defa : "Annendir!" cevabını vermiş ve sonunda "Babandır!" buyurmuştur. (Buharî; ; Askalânî, Bûlüğü'l-Merâm Şerhi 287)
Aişe (radiyallahu anha), Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e : "Kadının üzerinde hangi insanın en çok hakkı vardır?" dedim. "Kocasının." buyurdu. "Erkeğin üzerinde kimin?" dedim. "Annesinin." buyurdu. (Nesaî; İmam Ahmed; ; Askalânî, Bûlüğü'l-Merâm Şerhi 288)
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) : "Nefsim kudret elinde olan ALLAH'â yemin ederim ki bir kul kendisi için dilediğini komşusu için de - yahut din kardeşi için de - dilemedikçe iman etmiş olamaz." buyurdu. (Enes (radiyallahu anhu)'dan; Buharî; Müslim; Askalânî, Bûlüğü'l-Merâm 1486/1255)
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) : "Bir çorba pişirdiğin vakit suyunu çok koy ve komşularını gözet." buyurdu. (Ebu Zer (radiyallahu anhu)'dan; Müslim; Askalânî, Bûlüğü'l-Merâm 1492/1261)