Ask oyle bir tecelli eder ki ; Bazen gul bulbule , bazen de bulbul Gul'e dert yanar. Hem oyle bir dert yanar ki ; vuslatin umudunda Gul'un bulbule nazaran nakis , bulbulun de gule nazaran nakis kalmasi cihetinderdir.Hayat bazen oyle bir tecelli eder ki ; gunes Gul'un uzerine aksettigi vakit , Gul'de istenmeyen haller tecelli eder ve Gul bulbulun rahatsiz olmamasi icin kendi varligini sadece bir vakit setr eder.. Bulbulu uzmek istemez.. ve Gul kendine geldigi an , ozundeki bulbulu ile en sevdik Bulbule zahir olur.. Iste o an bulbul Gul'un yanina gelir de ; ''Ey cangulum , sen kokulu yarim , varligim , yoklugum , en sevdigim.. senin yoklugunda laleye meyl ettim , onunla bir unsiyet , yakinlik peydah ettim , onu sevdim, ona zayif kaldim , o lale senin yoklugunda bana ilac oldu , beni yonlendirdi ve kendime geldim derse'' , O GUL boynunu bukup solmaz mi ? hem nasil solar..
Ey can bulbulum , ey senyarim , esasinda gul bilir ki ; lale butun variyetini , guzelligini , rengini ve kokusunu gulden (kendinden) almistir.
Ve Lale esasinda gulun yoklugunda bulbule gulden haber vermektedir. Ama bulbul bu halden bihaber kaldi ise , Gul'un karisina gecerek ; ben lale ile hasbihal ederken aslinda hep sen vardin kalbimde.. hep seni ona anlatir ve hep laleden seni dinlerdim DEMEDI ise ve Gul'e laleyi ovdu ise bulbul O gul'un hali nice olur ?
Eğer Çekemezsen Gülün Nazını
Ne Dikene Dokun Ne Gülü İncit,
Sahrada mecnun değilsen,
Ne Leyla'yı çağır, ne çölü incit...