dostlarım, ben elimden geldiği kadar namazlarımı kılmaya çalışıyorum.fakat çalıştığım kurumda namaz kılmak imkansız gibi birşey.yalnızca sabah ve yatsı namazlarını vaktinde kılabiliyorum. diğer vakitleri akşam eve gidince kaza ediyorum. ama bu durum içimde çok büyük bir sıkıntıya yol açıyor. sanki yarım yapıyormuşum gibi, çok üzülüyorum.konu hakkında bilgisi olan varsa benimle bilgilerini paylaşabilirlermi?makbul müdür acaba kıldığım kaza namazları? acaba hayatımda kötü giden günden güne beni eriten olayların çıkış noktası burasımı diye düşünüyorum :"( dualarınızı eksik etmeyin dostlarım, Rabbim hepimize kendi yolunda ilerleyen Salih kullarından olmayı, namazı dosdoğru kılmayı nasip etsin..amin amin amin..
İçimdeki en büyük sıkıntı: Kılamadığım namazlar..
(13 mesaj) (11 katılımcı)-
18 yıl önce gönderildi #
-
devacım bende namazlarımı hep kaazaya bırakıyorum çünkü işyerinde namaz kılmak imkansız gelen giden oluyo telefonlar çalıyo arkadaşlar 1 2 3 benim için dışarda bekler hergün yapamazlar bunu ilkin kılıyodum ama bende kazaya bırakıyomm sonzamanlarda herşey yeri ve zamamnnında güzel ama allah niyetimizi biliyo ona sığınıyoruz affetsin bizi
18 yıl önce gönderildi # -
HİÇ KILMAMAKTAN İYİDİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM, KEYFİ DEĞİL ÇÜNKÜ ZORUNLU OLARAK RABBİM 5 VAKİT ZAMANINDA KILABİLECEĞİMİZ İŞ KAPILARI NASİB ETSİN İNŞALLAH...
Rabbim namazlarını hakkıyla kılabileceğin hayırlı iş kapıları açsın kardeşim. Amin.
Namazların Birleştirilerek Kılınması (Cem'-i Salâteyn) Veya Kazâya Bırakılması
Eski hukukumuzda işçinin ibâdet hakkını yakından ilgilen¬diren iki konu daha vardır: Namazların birleştirilerek kılınması veya kazâya bırakılması. Şimdi de bunlar hakkında özet bilgi¬ler verelim:
a) Namazların Birleştirilmesi (Cem'-i Salâteyn): Müslüman bir şahsın, meşrû' özürler sebebiyle namazıyla ikindi na¬mâzını veya akşam namazıyla yatsı namazını birleştirerek kıl¬masına cem'-i salâteyn denmektedir. Eğer öğle namazı vaktinde ikindi ve akşam namazı vaktinde yatsı namazı birleştirilerek kı¬lınacak olursa, buna cem'-i takdîm; tersi vâki' ise buna da cem'-i tehîr adı verilmektedir[22]. Acaba bu imkândan işçi de yarar¬lanabilecek midir? Bu sorunun cevâbı için çeşitli mezheplerde¬ki fıkhî durumu kısaca gözden geçirelim, sonra da Müslüman Türklerin genellikle resmî mezhep olarak kabul ettiği Hanefî mezhebi açısından konuyu tahlil edelim:
Hanefi hukukçularına göre ise, hac ibâdetini yaparken Arefe'deki öğle ile ikindinin ve Müzdelife'deki akşam ile yatsı¬nın birleştirilerek kılınması dışında, cem'-i salâteyn câiz değil¬dir. Ancak Hanefi hukukçuları, günümüzde işçi ve memurları yakından ilgilendiren önemli bir fetvâ vermişlerdir. O da, zarû¬ret anında diğer mezheplerden birini, o mezheplerin öngördü¬ğü şartlara uyarak taklît etmektir. Bütün meşrû' yolları dene¬mesine rağmen namazını kılamayacağını anlayan işçi, yukar¬ıdaki izahlardan anlaşıldığına göre, sadece Hanbeli mezhebini taklît ederek, öğle ile ikindiyi veya akşam ile yatsıyı birleştire¬rek kılabilecektir. Bu yola başvurabilmesi için başka meşrû' yo¬lun kalmaması ve işçinin işinden olma ile karşı, karşıya bulun¬ması şarttır. Hanbelilere göre, namazların birleştirilmesinin şart¬larını da yerine getirecektir. Bu sebeple bunları kısmen ayrıntılı olarak zikrettik. Diğer mezheplere göre, zaten câiz değildir. Bazı Hanefi hukukçuları, zarûret hâli dışında da taklîdin câiz oldu¬ğunu zikretmişlerdir.
b) Şimdi de kazâ meselesini kısaca özetleyelim: Namazların vaktinde kılınamadığından kazâya bırakılma¬sını gerektiren hâller, çeşitli mezheplere göre, yine çeşitlilik ar¬z etmektedir. Ancak bunları, namazların birleştirilmesi için meşrû' sebep teşkîl eden hâller olarak özetleyebiliriz. Bu genellemeye göre, Hanbeliler dışında, işçilerin işlerinden dolayı, namazı ka¬zaya bırakmalarını câiz gören İslâm hukukçusu mevcut değil¬dir. Hanbelilere göre de yine, namazları birleştirerek kılmakta mümkün olmadığı takdirde, namaz kazâya bırakılabilecektir. Ha¬nefi mezhebindeki hükümleri daha tafsilatlı olarak görelim:
Namazın kazâya bırakılmasına meşrû' sebep teşkil eden hâllere misâl olarak, Hanefi hukukçuları, düşman korkusu, ebe için çocuğun ölüm tehlikesi, uyku, unutma ve vakit konusun¬daki aldanmayı zikretmişlerdir. Maişet için çalışma, bunlar ara¬sında yer almamaktadır. Ancak kazâya kalan namazların edâ¬sı, ailenin geçimini temin için çalışma ve bir kısım hukukçula¬ra göre ihtiyâçları temin etme amacıyla tehîr edilebilir. O hal¬de işçinin durumu, namazların kazâya bırakılması için değil, sa¬dece kazâya bırakılan namazların edâsının tehiri için meşrû' se¬bep teşkil etmektedir. Diğer hukukçular da aynı kanaattedirler.http://forum.hizmetkar.org/showthread.php?tid=759
http://www.osmanli.org.tr/dosyaara.php?bolum=2&id=36218 yıl önce gönderildi # -
:( paylaştıklarınız için Allah cc razı olsun..tabbiki en güzeli ibadeti vaktinde yapmak. ama işim gereği maalesef bu konuda Rabbime sığınmaktan başka çarem yok.sorun işyeimde rahat namaz kılamamaktan kaynaklanmıyor çünkü, duyulursa dahi işimden olabilirim ve yapabileceğim başka hizmetlerden de geri kalırım ozaman. Allah cc niyetimizi biliyor, bizi şaşırtmasın, yolundan ayırmasın..
güzel kardeşim güzel bişey yapıyorsun ama namazlarını vaktinde kılmak daha iyi elinden geldigince vaktinde kılmayı tavsiye ederim vakat iş yerinde namaz kılamıyorsan o işyerinden çık namaz daha önemli rabbim eninde sonunda namazına devam ettigin sürece daha güzel işler sunar.belki beni yanlış anlıcaksın ama kuran nediyor İLLEDE NAMAZ İLLEDE NAMAZ.HEPİNİZE HAYIRLI GÜNLER
3 Salavat: Cezallahü anna muhammeden ma hüve ehlüh* 3 İhlas 3Yunus Peygamberimizin duası, 10 Kelime-i tevhid 10 Elhamdulilah canım kardeşim Rabbim Yar ve Yardımcın olsun sana güzel günler göstersin inşallah içine huzur doldursun amin amin amin..
oncelikle allah kabul etsin kardesim. elinde olan imkanlari sen zaten yapiyomussun. genelde hepimizin basinda var o dert. ister istemez is yuzunden kilamiyoz. onemli olan senin onu dusunup kaza olarakta borcunu odemen. allah yardimcin olsun.
ALLAH KABUL ETSİN KARDEŞİM RABBİM NAMAZLARINI VAKTİNDE EDA EDEBİLECEĞİN BİR İŞ NASP ETSİN İNŞALLAH.SELAM VE DUA İLE RABBİM E EMANET OL.
Allah cc razı olsun canım dostlarım. inanın bana şu yapayalnız dünyamda, akşam evime geldiğimde bana yarenlik ediyor güzel dualarınız..Yalnızlığımı paylaştığınız için, Rabbim cümlenizin tüm ibadetlerini kabul eylesin, hiç bir duanız geri çevrilmesin..amin amin amin..
NAMAZLARIN farzlarini eda etmek 2 dakka sürer, yalniz kalabileceginiz bir yer ayarlayip kilabilseniz keske
bu konuda ALLAH meleklerini size yollayip, bunu yapmakta size kolaylik versin INSA'ALLAH
sabah namazini kilan, sonrada ögleni kilan, o iki namaz arasinda olan günahlar silinir
her iki namaz arasinda böyledir
ayrica namaz içimizdeki ne kadar kötulük kötü düsünce varsa alir
huzur verir
bir ilaç, nasil ki hastalikta sayisi saatleri önemlidir, namaz da öyle
ruhumuzun ilaci
ALLAH yardimciniz olsun
niyet edin, imkanlari degerlendirip, hiç bir sey namaziniza engel olmasina izin vermeyin, her ne kadar zor olsada
ALLAH yardimciniz olsun18 yıl önce gönderildi # -
Allah hep bu yönde sıkıntılar verse sadece ne güzel aslında biliyomusun kardesim..
dua edelimde RABBİM namazları rahat kılabileceğiniz iş kapıları açsın hamd olsun ki ben rahat kılabiliyorum.ama RABBİMİN RIZASI en önemlisi belkide bu senin imtihanın kılmaya çaba göster inşallah çünkü bizleri kurtaracak olanlar ne iş ne eş nede başkası imandan sonra namaz inşallah.ama kılamadığımız için rahatsız olmakta önemli rabbim affetsin.dua ile...
18 yıl önce gönderildi #
Mesaj gönderebilmek için giriş yapmalısınız.